Sunday, 18 October 2015

Mencegah Jangkitan Resdung

sabun resdung seri emas


Terdapat banyak perkara yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan peluang anda mendapat sinusitis atau untuk melegakan gejala-gejala resdung awal. Salah satu yang paling penting adalah untuk menggalakkan pengaliran dan saluran hidung yang jelas. 

Berikut adalah beberapa cadangan:

Mandi saluran hidung anda setiap hari. Air berjalan perlahan-lahan ke dalam saluran hidung untuk membantu berlebihan lendir yang jelas dan melembapkan membran. (Lihat "Baris pertama pertahanan. Pengairan hidung") Masa yang baik untuk melakukannya adalah pada waktu pagi dan pada waktu malam, apabila anda berus gigi. "Berus, kemudian siram," adalah motto Dr. Metson ini. Pada siang hari, menggunakan semburan hidung masin untuk melembapkan rongga hidung.

Minum banyak air. Penghidratan yang baik membantu mengekalkan lendir nipis dan longgar. Mempunyai sebotol air di meja anda di tempat kerja, atau meletakkan kaca yang berdekatan dengan sinki dapur untuk mengingatkan anda untuk minum air sepanjang hari.

Wap menyedut. Berlama-lama dalam mandi panas. Atau membawa air sehingga mendidih dan tuangkan ke dalam kuali; meletakkan tuala di atas kepala anda, dan berhati-hati bengkok ke atas kuali untuk menyedut wap. Untuk mengelakkan kebakaran, jauhkan pada mulanya dan bergerak secara beransur-ansur ke zon yang selesa.

Elakkan persekitaran kering. A humidifier di rumah anda (khususnya, oleh katil anda) dan di mana anda bekerja boleh membantu mencegah saluran hidung daripada kering. Menjaga humidifiers bersih dan bebas daripada bakteria dan acuan.

Tidur dengan kepala anda tinggi. Renang mukus dalam sinus anda pada waktu malam apabila kepala anda adalah ke bawah, demikianlah kepala anda susu dengan bantal atau baji semasa tidur.

Lebih baik untuk hidung anda. Meniup hidung anda perlahan-lahan, satu lubang hidung pada satu masa. Bertiup kuat boleh menyebabkan iritasi saluran hidung dan melonjakkan bakteria-sarat lendir kembali ke dalam sinus anda.

Elakkan antihistamin kecuali ditetapkan. Antihistamin membuat lendir tebal dan keras ke longkang. Tetapi jika sinusitis anda dicetuskan oleh alahan, doktor anda mungkin masih mahu anda mengambil antihistamin bersama-sama dengan ubat-ubatan lain.

Hati-hati dengan dekongestan. Tablet yang mengandungi pseudoephedrine bertindak pada saluran darah mengecut membran dan saluran hidung terbuka. Semburan hidung mengandungi phenylephrine atau oxymetazoline juga bekerja dengan baik - dan cepat. Tetapi menggunakan dekongestan hidung topikal untuk lebih daripada satu atau dua hari berjalan risiko berangkat lingkaran pergantungan akibat daripada pemulihan - meningkat bengkak selepas ubat berkurang. (Menurut Dr. Metson, semburan pendek bertindak, seperti 0.25% atau 0.5% Neo-Synephrine, adalah kurang mungkin menyebabkan pemulihan daripada yang lagi bertindak seperti Afrin.) Dekongestan oral boleh menyebabkan kegelisahan dan meningkatkan tekanan darah, jadi jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, tidak menggunakannya tanpa berunding dengan doktor terlebih dahulu.

1 comment:

  1. These are very helpful health tips. Many are the times that people tend to forget the importance of keeping your body sufficiently hydrated by drinking enough water. Company that Reviews Articles

    ReplyDelete